MIOZIN-2 szabadalom hasznosítási szerződés sajtónyilvános aláírása - M1 HíradóAz MPH-220 izomrelaxáns gyógyszerjelölt egy újabb lépéssel került közelebb ahhoz, hogy idén eljusson az első emberi kipróbálásig. A hatóanyagot nemzetközi szabadalom védi a világ több, mint 40 országában, amelynek licensz szerződését július 13-án írta alá a Motorpharma Kft. gyógyszerfejlesztő startup cég, és a szabadalom két tulajdonosa, a Printnet Kft. és az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

A hasznosítási szerződés aláírása sajtónyilvános esemény volt, amelyről az M1 Híradóban jelent meg riport. (Az alábbi linken elérhető Híradóban 28:52-től látható.)
https://mediaklikk.hu/video/hirado-2021-07-14-i-adas-7/

Csak a rólunk szóló rész megtekintése

10-15 évvel ezelőtt a gyógyszer hatóanyag- és klinikai fejlesztés több mint kétharmadát a nagy gyógyszergyártó cégek végezték, míg mára a világ vezető országaiban ez a trend megfordult, és a gyógyszerfejlesztés súlypontja áttevődött az egyetemekről induló startupokba. Ez jelentős mértékben lerövidítette és hatékonyabbá tette a gyógyszerfejlesztést, amelynek a következménye, hogy jelenleg évente közel háromszor annyi új gyógyszer kerül a piacra.  
Az aláírással létrejön az eddigi legnagyobb értékű biopharma licenszszerződés a hazai akadémiai-egyetemi szférában. A megállapodás pontos összegét a felek nem hozták nyilvánosságra, azonban azt tudni lehet, hogy a szerződés összértéke több millió dollár.
„Az izomspaszticitás egy „rejtett betegség”, mivel Magyarországon a spasztikus betegek nagy része sajnos olyan állapotban van, hogy nem tudja elhagyni a lakását sem. Óriási egészségügyi és társadalmi probléma, hogy a jelenlegi izomrelaxánsok a betegek kétharmadában nem hatékonyak és súlyos idegrendszeri mellékhatásokat okozhatnak.”
Világszerte több mint 60 millió ember szenved stroke és egyéb idegrendszeri sérülések utáni izomgörcsöktől, számuk hazánkban eléri a 200 000 főt. Az izomspaszticitás társadalmi költsége összemérhető a szív- és érrendszeri megbetegedések költségével.
Az MPH-220 új hatásmechanizmusából következően gyakorlatilag 100%-os hatékonysággal enyhíti az izomgörcsöket és nem okoz idegrendszeri mellékhatásokat.
A gyors és hatékony fejlesztés érdekében mindenképp szükséges nemzetközi tőkét és szakértelmet bevonni a projektbe, amely a szerződés aláírásával jelentős lépést tett előre.

2021-07-14